Island

Reise runt på Island

DRA PÅ OPPDAGELSESREISE MED LEIEBIL

Bil er et godt alternativ for deg som vil oppdage Island på egen hånd, spesielt i lavsesongen når mange bussturer slutter å gå. På Island er det lett å leie bil, og du kan velge mellom alt fra mindre personbiler til større firehjulsdrevne biler. Men hvis du bare vil oppdage Reykjavík, er det like greit å droppe bilen. Byen er lett å ta seg rundt i, og du slipper å finne parkeringsplass.

Vanligvis er det billigere å leie en bil før du lander på Island. Hvis du velger å leie i Reykjavík, tilbyr de fleste utleiere å levere og hente bilen på hotellet ditt. Velger du en firehjulsdrevet bil, blir prisene litt høyere, men til gjengjeld kan du besøke høylandet på Island. Du må som regel bruke kredittkort som sikkerhet i den tiden du leier bilen. Vanligvis må du være 20 år eller eldre og ha hatt førerkort i minst ett år for å leie bil på Island.

 

ET VEINETT I GOD STAND

Island har ikke tog, men derimot et veinett i god stand. Riksvei 1, eller Ringveien, som den kalles, fører deg de 1339 kilometerne rundt hele landet langs kysten. Veien er for det meste asfaltert, og den vedlikeholdes året rundt. Det tar 5–10 dager å kjøre Ringveien avhengig av hvor mye du vil rekke å se og gjøre på veien.

Omtrent en tredjedel av Islands veinett er asfaltert. I tillegg til Ringveien har landet et godt utbygd nett av mindre veier som fører til stort sett alle severdigheter. Veiene er asfaltert eller grusbelagt, og de fleste fjellveiene er smale grusveier med løst underlag, særlig i veikantene. Du må derfor ta det med ro, ikke minst ved møter. Hvis du vil ta deg opp til steder på fjellveiene, er det lurt å leie en firehjulsdrevet bil. Dette er noe du burde overveie, siden det åpner opp for mange flotte severdigheter. Undersøk alltid hvilke veier du kan kjøre på når du leier en bil.

HVA DU MÅ HUSKE NÅR DU KJØRER PÅ ISLAND

I tillegg til de lovene, reglene og forholdene du allerede er vant til fra Norge, må du huske at det tar litt lengre tid å kjøre på Island på grunn av lavere hastigheter. Du må også ha oversikt over skiftende værforhold, som kan føre til problemer og av og til stenge enkelte veier. Selv om det som oftest ikke er vanskelig å kjøre på Island, kan både været og de smale veiene gjøre det langt mer utfordrende enn det de fleste sjåfører er vant til. Ta alltid med et par solbriller, siden solen står lavt på himmelen og refleksfaktoren er sterk fra både vann og is.

Bensinstasjonene i Reykjavík er som regel åpne til 23.30 hver dag, og også etter det kan du fylle opp på mange stasjoner. Utenfor byen varierer åpningstidene.

De fleste fjellveier er stengt frem til slutten av juni eller senere på grunn av gjørmete forhold. Hold deg oppdatert innen veiforholdene. Ikke glem å ta med et detaljert veikart. Du finner det på lokale turistkontor, i bokhandler eller på bensinstasjoner rundt om på Island.

BUSS

På Island kan du ta buss til alle bebodde steder. Navet i busstrafikken er bussterminalen BSI i sentrum av Reykjavík. Der finner du også informasjon om alle strekninger. Billetter kjøper du på busstasjonen eller direkte av sjåføren. Barn under fire år reiser ofte gratis, og barn i alderen 4–11 år reiser for halv pris.

Hvis du skal reise mye med buss, lønner det seg å skaffe seg et rabattkort, som f.eks. «Full Circle Pass», som gir deg ubegrenset reise med bussene langs Ringveien. Et annet rabattkort er «Omnibus Pass», som gir deg ubegrenset reise i en uke.

Du kan også velge blant mange spesialarrangerte bussturer mellom Reykjavík og utvalgte severdigheter. Disse turene kan du bestille gjennom oss på Vulkanreiser.

Inrikesflyg

Air Iceland flyger till många av de större städerna på Island och även till Grönland. Flygen avgår från inrikesflygplatsen som ligger strax utanför centrala Reykjavík (ca 3 km från centrum). Vill du åka till ett mindre samhälle finns det ofta en flyglinje som du kan kombinera med buss för att ta dig ända fram. Alla flyglinjer har inte dagliga avgångar och vissa trafikeras inte under hela året.

REIS RUNDT MED VULKANREISER

Vi har satt sammen mange alternativer for den som vil ta seg rundt til Islands aktiviteter og severdigheter. Enten du ønsker å dra på guidede bussturer eller komme deg frem med egen leiebil, finner du noe som vil passe deg.