FAQ

Vanlige spørsmål og svar

Island er åpent. Alle restriksjoner oppheves fra og med 25. februar 2022, både de som gjelder ved innreise og innenriks.

Les mer om aktuelle reiseinformasjon til Island.

Våre pakkereiser presenteres alltid med aktuelle og beste tilgjengelige priser fra flyselskaper og hoteller. På nettsiden viser vi såkalte ”fra-priser”. Våre ”fra priser” er helt enkelt de laveste prisene vi kan tilby for en reise i en gitt tidsperiode. Nedenfor finner du tips om hvordan du finner de beste prisene.

Du er alltid velkommen til å kontakte våre reisekonsulenter for å finne avganger med den beste prisen for en periode, og for å bestille din reise. Telefon: 22 41 69 10.

Søk på forskjellige avreise - og hjemreisedager
Torsdag - søndag er vanligvis de dyreste dagene å fly ettersom de er de mest populære. Dersom du velger å søke på en reise for eksempel på dagene fredag til mandag, lørdag til tirsdag eller søndag til onsdag, kan du ofte finne en lavere pris.

Prisene varierer avhengig av sesong
Prisene varierer sammen med reiseperioden (høy-, mellom- og lavsesong). Undersøk alltid prisene på forskjellige datoer rundt dagene du ønsker å reise, og se om det dukker opp en lavere pris. Hold et ekstra øye på månedsskiftet, da det har en tendens til å påvirke prisen.  

  • Høysesong: 1/5 - 30/9, og høytider som jul, nyttår, påske, etc.
  • Mellomsesong: 1/10- 31/10, 1/3 - 30/4.
  • Lavsesong: 1/11-19/12, 8/1-28/2.

Våre pakkepriser presenteres alltid med aktuelle og beste tilgjengelige priser fra flyselskaper og hoteller. Ved søk på pris/ bestilling av en pakke, får du se den best mulige prisen vi kan tilby for turen, på forespurte datoer.

Noen hoteller og leilighetshotell tilbyr bestillinger på forespørsel. Dette innebærer at vi ikke kan garantere at det finnes ledige rom. Skulle det være fullbooket så tilbyr vi alltid et alternativt overnattingsted. Dersom du ikke ønsker å benytte deg av det alternative overnattingsstedet, står du fritt til å kostnadsfritt kansellere bestillingen.

Skulle en utflukt bli kansellert vil vi refundere det innbetalte beløpet. Det er svært sjelden, men noen ganger skjer det at en utflukt ikke lar seg gjennomføre på grunn av dårlig vær. Du blir da tilbudt å gjennomføre utflukten en annen dag. Dersom det ikke passer å delta på utflukten en annen dag, vil vi refundere beløpet for utflukten.

Island har et mildt klima takket være Golfstrømmen. Dere kommer mest sannsynlig til å oppleve varierende vær under deres opphold på Island og været skifter fort. Islendingene pleier å si "Liker du ikke været, så bare vent 15 minutter".

 Gjennomsnittstemperaturen ligger på litt over 11°C om sommeren. I Norge er den omtrent 15°C. Gjennomsnittstemperaturen i den kjøligste perioden jan– feb ligger på omtrent 0°C.

  Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember
Temp (°C) -0,4 0,1 0,9 2,9 6,5 9,4 11,1 10,6 7,9 4,6 1,7 0,2

Nedbør (mm)

99 97 99 75 60 67 66 83 86 115 97 100

Maten er av verdensklasse med friske råvarer som holder en høy standard. Spesielt fisk og lam er populære retter som man ikke burde gå glipp av. Det er ofte mulig å velge vegetarisk og laktosefri mat, men det er ikke så vanlig.

Daglige direkteforbindelser med fly fra Oslo, København, og Stockholm. Flytiden fra Oslo (Gardermoen) er 2,5 timer, og fra København (Kastrup) og Stockholm (Arlanda) er flytiden 3 timer.

Mengde bagasje som kan tas med på flyet til Island varierer mellom ulike flyselskap.

Icelandair: 23 kg innsjekket bagasje og 10 kg håndbagasje

SAS: 23 kg innsjekket bagasje og 8 kg håndbagasje

Norwegian: 2x20 kg innsjekket bagasje og 10 kg håndbagasje

Vennligst vær oppmerksom på at alle passasjerer til Island må ha med et gyldig pass på reisen. Passet må være gyldig i seks måneder fra hjemreisedatoen. Hver enkelt passasjer er selv ansvarlig for å fremskaffe alle nødvendige reisedokumenter.. Hvis du har en annen nasjonalitet eller statsborgerskap som ikke er nordisk, må du selv sjekke med den Islandske ambassaden om du behøver pass eller visum.

Høst, vinter og vår bør du ta med deg lette fleece-/ ullplagg, en genser eller kofte, vind- og regntøy samt kraftige sko. Om du skal tilbringe tid i Reykjavik kan det være bra å ha med litt finere klær til middager og utforsking av nattelivet. Islendingene er motebevisste og kler seg ofte med stil.

Husk å ta med badetøy! En populær fornøyelse både blant turister og islendingene er å bade i de varme kildene og badehusene som finns på Island. Gå ikke glipp av sjansen til å oppleve dette!

Valuta kan med fordel veksles på Island. Det er ikke så vanlig med vekslingskontorer, isteden veksler man direkte i banken. På flyplassen er det to banker, en like før passkontrollen i tredje etasje og en etter bagasjeutleveringen. Disse bankene er alltid åpne i forbindelse med ankommende fly. Det er også mulig å ta ut kontanter i minibankene som finnes på Island. De vanligste kredittkortene kan benyttes på Island. Vær oppmerksom på at American Express ikke forekommer i større utstrekning.

Internet er utbrett på Island og finnes tilgjengelig på de fleste hotell. På mange offentlige plasser, f.eks. kafeer, finnes tilgang til trådløst internett.

220 volt med kontakter akkurat som i Norge.

Ved lengre forsinkelser skal flyselskapet tilby gratis mat og drikke i rimelig forhold til ventetiden. Hvis du forsinkes med en eller flere netter må flyselskapet også betale for overnatting på hotell for deg.

Flyselskapet skal alltid tilby deg endring av flybilletten slik at du kommer frem til destinasjonen din så snart som mulig, eller på et senere tidspunkt som passer deg.

Hvis du har kjøpt en pakkereise av oss der flybilletten er inkludert og flyselskapet har innstilt avgangen, hjelper vi deg. Vi kan enten gjøre om reisen din til en senere dato, eller så refunderer vi prisen på reisen. Vær klar over at for at du skal ha rett til gratis endring av billett eller full refusjon, må flyselskapet ha innstilt reisen. Det er altså ikke nok med varsel om streik eller risiko for innstilt fly for å få gratis endring/refusjon.

Hvis du har kjøpt en pakkereise av oss der flybilletten er inkludert og flyselskapet har innstilt avgangen, hjelper vi deg. Vi kan enten gjøre om reisen din til en senere dato, eller så refunderer vi hele prisen på reisen. Vær klar over at for at du skal ha rett til gratis endring av billett eller full refusjon, må flyselskapet ha innstilt reisen. 

Flypassasjerers rettigheter ved flystreik styres av en EU-forordning. Du finner detaljert informasjon om EU-forordningen her.

Hvis reisen eller flyturen din innstilles p.g.a. vulkanutbrudd, kan vi enten endre reisen til en senere dato, eller så refunderer vi hele prisen på reisen.

Ved vulkanutbrudd følger vi utenriksdepartementets anbefalinger for om det er trygt å reise til Island.

Det er svært sjelden vulkanutbrudd påvirker flytrafikken eller reise til Island. Siden vi startet i 1997 har det bare skjedd én gang, og det var under Eyjafjallajökulls utbrudd i 2010, da flytrafikken til og fra Island ikke kunne gjennomføres på noen få dager.

Islands befolkning i 2012 var 301 931 innbyggere.
Islands største by er Reykjavik med over 119 000 innbyggere (2008). Hovedstaden og byene i nærheten, Mosfellsbær, Kópavogur, Garðabær, Seltjarnarnes og Hafnarfjörður utgjør Islands tettest befolkede område med til sammen ca. 199 000 innbyggere. Over 60 % av alle islendinger bor i hovedstadsregionen. Andre store sentre er Akureyri i nord (17 522), Reykjanesbær, 50 km fra Reykjavik (14 208) og Vestmannaeyjar ved sørkysten (4009).

Det finns tre GSM-operatører på Island. GSM- nettet dekker Reykjavik området og de sydøstre delene av øya, så vel som samfunn med mer enn 200 innbyggere. Islandsk kontantkort for GSM-operatører kan for eksempel kjøpes på bensinstasjoner i hele landet. Telefon finnes på hotellet, mens telefonkiosker er uvanlig. Landskoden til Island er 354.

Keflavik internasjonale flyplass ligger 48 km fra Reykjavik. Det går busstransfer til Reykjavik i forbindelse med hver ankomst og avgang. Reisen mellom Keflavik og Reykjavik tar cirka 45-50 minutter. Ved noen ankomster/avganger er det mulighet for å velge en transfer som går via det berømte badet Den blå Lagune (tid 2,5-3 timer, inklusiv bad).

Pass gjerne på å handle tax-free ved ankomst til Island. Du kan ta med deg 1 liter sprit, 1 liter vin, samt 200 sigaretter eller 250 g av annen type tobakk. Samme kvoter gjelder ved innreise til Norge fra Island. Vær dog oppmerksom på at det ikke er tillatt å innføre snus til Island.

Reisende som handler for mer en 6000 ISK i samme butikk på Island, kan ved utreise få tilbakebetalt moms på produktene (inntil 15 % av kjøpesummen). Be om en tax-free kvittering når du handler, som du viser frem sammen med uåpnet pakning på flyplassen, der du får tilbakebetalt momsen.

Butikker: man-fre kl. 10.00- 18.00, lør kl. 10.00-14.00. Kjøpesentre er åpent lengre på lørdager og søndager.

Om sommeren holder en del butikker stengt på lørdager.

Matbutikker: De fleste matbutikker har åpent man-fre kl. 10.00-18.30, lør kl. 10.00-18.00, søn kl. 11.00-17.00.

Det finns også matbutikker/dagligvare som har nattåpent i Reykjavik.

Banker: man-fre kl. 10.00-16.00.

Restauranter, kafeer, barer: som regel åpent mellom kl. 10.00-01.00 hele uken.

Nattklubber: ukedager åpent til kl. 01.00 og helger åpent til kl. 05.00.

På NUMBEO kan du finne omtrentlige priser for mat og drikke m.m. på Island.
Som standard er prisene angitt i islandske kroner (ISK).
 

Island ligger i det nordlige Atlanterhavet mellom Nord-Amerika og Europa. Reykjavik ligger omtrent på samme breddegrad som Steinkjer. Nærmest Island ligger Grønland, 290 km fra Islands vestkyst. I sør ligger Skottland nærmest, 800 km unna, og i øst ligger Norge på 970 km avstand.

Islands areal er 103 000 km2 (jf. Norges areal, som er: 323 787 km²)

Av dette er bare 1 % dyrket, 20 % beitemark, 11 % dekket av lava og 12 % av isbreer.

Islands høyeste fjell er Hvannadalshnjúkur på 2119 m.o.h. 
Den største isbreen er Vatnajökull (8300 km2), Europas største isbre. 
Den største innsjøen er Þingvallavatn (83,7 km²). Den mest kjente innsjøen er imidlertid Mývatn, som er kjent for fuglebestanden.  
Den lengste elven, Þjórsá, er 237 km lang.
Den største fossen er Dettifoss på nordre Island (200 000 liter/sekund).

Island ble utnevnt til verdens reneste land i 2010. Det skriver tidsskriftet Forbes på nettet. Norge var nummer fem. I en undersøkelse gjort av forskere ved Yale og Columbia universiteter ble 163 land rangert etter 25 forskjellige miljøkriterier som vann- og luftkvalitet, utslipp og drivhusgasser, og hvordan miljøet påvirker innbyggernes helse. Den høyeste poengsummen de amerikanske forskerne kunne dele ut var 100 – Island fikk 93,5. På 11 av de 25 punktene fikk Island full pott.
Kilde

Du kan bestille reisen til Island hos oss på Vulkanreiser selv om du ikke bor i Norge, men i et av de andre nordiske landene.

Avreise fra Sverige

Hvis du bor i Sverige, kan du bestille gjennom oss på Vulkanresor.

Bestill reisen din her på www.vulkanresor.se

Avreise fra Danmark

Hvis du bor i Danmark, kan du bestille gjennom oss på Vulkanrejser.

Bestill reisen din her på www.vulkanrejser.dk

Finner du ikke svaret på spørsmålene dine?

Kontakt oss ved å fylle ut kontaktskjemaet nedenfor, eller ta kontakt med vår kunnskapsrike selger direkte på telefon.

Staff

Sara Kristinsson

[email protected]