svartifoss, island

Skaftafell nasjonalpark

BØLGENDE HØYLAND OG SVARTE ØRKENER, KLARE TIL Å UTFORSKES

Ved kanten av Vatnajökull, Europas største isbre, ligger Skaftafell nasjonalpark. Disse høydene er dekket av skog og myrmark, evig overvåket av den enorme Vatnajökull, som sender ut flere bretunger nedover hengene.

Nasjonalparken er perfekt for fotturer, ikke minst dagsturer. Hvis du er her i høysesongen, omtrent fra midten av juni til midten av august, har du muligheten til å bli med på en tur med en kunnskapsrik guide som viser dere rundt og forteller om områdets historie. Hvis du vil lenger inn i villmarken, er området også ypperlig for overnattingsturer. Gode kart fås kjøpt i besøkssenteret, så du kan føle deg trygg på orienteringen. Personalet på stedet har også stor kunnskap om nasjonalparkens kriker og kroker, så spør dem om for eksempel hvilke elver som er mulige å krysse, og hvor, på den tiden av året du er der.

Uansett hvor langt du vil gå i parken, må du ikke gå glipp av den korte fotturen på 1,8 kilometer til Svartifoss. Dette er en av Islands mest stemningsfulle og ikoniske fosser, omgitt av svarte basaltsøyler som henger ned fra fjellsiden. Det ser ut som et slags urgammelt orgel av stein. På veien tilbake fra Svartifoss kan du ta en alternativ vei opp til Sjonarsker, et utsiktspunkt der du får et flott overblikk over regionen, inkludert en postkortvakker utsikt over Skeidarásandur – en svær slette av svart sand.

BESØK SKAFTAFELL NASJONALPARK, DU OGSÅ

Nedenfor kan du se nærmere på et antall rundturer som tar deg med til området rundt Skaftafell nasjonalpark. Hvis du vil leie en bil i Reykjavík og kjøre dit selv, anbefaler vi å bruke minst to dager, ettersom nasjonalparken ligger i underkant av 33 mil fra Reykjavík.