Myvatn

Myvatn

 

FÅ EN UTENOMJORDISK OPPLEVELSE VED MÝVATN

Mange som besøker Island, kan vitne om at det av og til føles som om man er på en annen planet. Mývatn er kanskje det stedet som aller sterkest transporterer en fra vår egen jordklode til en slags fantasiverden. Denne innsjøen er et slags sentrum for merkelige naturfenomener. Landsbygd møter putrende gjørmehull, merkelige lavaformasjoner, dampende fumaroler og vulkankratere.

Det er verdt å gjøre et dypdykk i Mývatns historie for å forstå hvordan dette spesielle landskapet oppstod nettopp ved denne innsjøen. Innsjøen ligger rett over den midtatlantiske ryggen, den undersjøiske fjellkjeden som markerer der den eurasiske kontinentalplaten og den nordamerikanske kontinentalplaten skilles. Dette er grunnen til at området er så aktivt. For 10 000 år siden var hele området dekket av is, men den isen ble sprengt bort av vulkanutbrudd som også formet de spesielle platå-toppede fjellene sør for der Mývatn ligger i dag.

En senere periode med vulkansk aktivitet for omtrent 4000 år siden skapte vulkanen som i dag kalles Ketildyngja, ca. 25 kilometer sør for Mývatn. Lava fra dette utbruddet rant nordvestover og dannet litt etter litt en demning, og dermed formen til det som i dag er Mývatn.

For å besøke området er byen Reykjahlid på nordsiden av innsjøen det naturlige utgangspunktet. Hvis du ikke har egen bil, finnes det et stort utvalg turer å være med på, men husk at Mývatn er populært, så hvis du er her i høysesongen, anbefaler vi at du bestiller i god tid før du skal hit. Men det er ikke nødvendig å dra til Mývatn i høysesongen. Innsjøens spektakulære natur kan beundres året rundt.

OPPLEV MÝVATN, DU OGSÅ

Nedenfor kan du se nærmere på og bestille noen av våre håndplukkede pakketurer som tar deg med til Mývatn. Hvis du vil besøke området på egen hånd, er byen Reykjahlid på nordsiden av innsjøen det naturlige utgangspunktet.