Dettifoss

Dettifoss og Jökulsargljufur

GÅ LANGS DALEN SOM BREELVEN HAR SKÅRET UT

Jökulsárgljúfur betyr bokstavelig talt «breelv-juv», og det er ikke noe lite juv denne breelven har skåret ut i det islandske landskapet i Vatnajökull nasjonalpark på nordøstre Island. Juvet måler i gjennomsnitt 500 meter i bredden og 100 meter i dybden. Selve elven Jökulsá á Fjöllum er Islands nest lengste elv og renner 25 km fra isbreen Vatnajökull til Nord-Atlanteren, som den møter ved Öxarfjördur.

Langs disse 20 milene er det selvsagt mange vakre punkter, men to skiller seg litt ekstra ut. Den hesteskoformede, frodige kløften Asbyrgi er det viktigste nordre tilgangspunktet til Jökulsárgljúfur, og der ligger også det offisielle besøkssenteret. Herfra går det daglige guidede turer i det omkringliggende området i perioden fra midten av juni til midten av august.

Det andre punktet langs Jökulsárgljúfur som må sees, er fossen Dettifoss, som du finner i den søndre enden av juvet. Dettifoss er 44 meter høy og splitter landskapet med en imponerende kraft. Til Dettifoss og Asbyrgi går det bussturer i sommerperioden, så det er ikke vanskelig å ta seg hit.

Hvis du vil utforske litt mer av nasjonalparken rundt Jökulsárgljúfur på egen hånd, anbefaler vi en fottur langs hele juvet, som tar ca. to dager. Turstiene her er imponerende, og langs veien vil du finne mektige grotter og andre spesielle formasjoner.

BESØK JÖKULSÁRGLJÚFUR OG DETTIFOSS, DU OGSÅ

Nedenfor kan du se nærmere på og bestille noen av våre håndplukkede pakker som tar deg med til området.