Västmannaöarna, island

Vestmannaeyjar

 

UTFORSK ØYENE SOM VULKANENE SKAPTE

Rett sør for den islandske sørkysten fanger 15 små silhuetter oppmerksomheten. Det er Vestmannaeyjar, som ble til så sent som for 11 000 år siden av undersjøiske vulkanutbrudd. En av dem er betydelig yngre enn som så, og viden kjent for det: Surtsey, vulkanøya som oppstod av et slikt utbrudd i 1963.

Nettopp Surtsey er bare tilgjengelig for forskning, men resten av Vestmannaeyjar er klare til å oppdages. Den eneste bebodde øya er Heimaey (Hjemøya), der den lille landsbyen med samme navn har en mildt sagt dramatisk beliggenhet, omgitt av ulykkevarslende formasjoner av lavastein og de to vulkanene Eldfell og den koniske Helgafell. Øya ble faktisk rammet av et stort vulkanutbrudd i 1973, og store deler av bebyggelsen ble begravd i lavaen.

Bortsett fra øyenes begivenhetsrike historie er de mest kjent for sitt mildt sagt rike fugleliv. Eller hva tenker du om rundt 10 millioner (!) lundefugler som kommer hit for å hekke hvert år? Under hekketiden blir Vestmannaeyjars bratte klipper formelig dekket av fuglereder og fuglemøkk.

Andre høydepunkter å oppleve på Vestmannaeyjar er en stor festival som holdes i august, og det høyteknologiske vulkanmuseet. Finnes det noe bedre sted å ha et slikt museum enn på øyer som ble født av nettopp vulkaner?

BESØK VESTMANNAEYJAR, DU OGSÅ

Det er ikke vanskelig å komme seg til Vestmannaeyjar. Med en leiebil kan du kjøre ned til Landeyjahöfn på sørkysten og ta en ferge over til øya. Fergen går flere ganger om dagen og tar ca. 35 minutter. Nedenfor finner du også alternativet å bestille en utflukt der du kan besøke Vestmannaeyjar med fly. Flytiden fra Reykjavík er behagelige 20 minutter.

<% totalFilter %> filter applicerade