västfjordarna, island

Vestfjordene

ET BESØK VED VERDENS ENDE

Hvis det er én følelse som kjennetegner Vestfjordene, så er det følelsen av å ha kommet til verdens ende. Lengst oppe på nordvestre Island ligger denne halvøya som er en av de tynnest befolkede regionene på Island. Det er også ytterst få av alle de turistene som besøker Island, som kommer seg helt hit.

Hvis du gjør det, kan du vente deg en spesiell opplevelse. Fjordlandskapet er bokstavelig talt preget av høye fjell og dype daler. Regionen er overraskende grønn og frodig, så fugle- og dyrelivet er rikt. Ha kikkerten klar, så du kan få se en fjellrev eller – særlig hvis du reiser til halvøyas sørkyst – den utrydningstruede havørnen. Det finnes faktisk et eget senter for beskyttelse av havørn som du kan besøke ved Gilsfjördur.

I Vestfjordene er det naturen som dominerer. Spor av mennesker er ikke her i form av asfalt og byer, men uasfalterte veier og et og annet fiskevær som ligger mellom de varme kildene og loddrette fjellveggene. Et av fiskeværene som skiller seg ut, er Bíldudalur, inne i den storslåtte Arnarfjorden. I en konkurranse om Islands vakrest beliggende by i en fjord kunne Bíldudalur tatt førstepremien.

Bíldudalur ligger i den delen av Vestfjordene som er ekstra avsidesliggende og virkelig gir deg verdens-ende-følelsen: den sørvestre delen. Her strekker det seg milevis av øde strender, i fargetoner av hvitt, svart, rødt og rosa. Her er også Vestfjordenes kanskje mest berømte sted, fuglefjellene ved Latrabjarg, som er et mekka for fugletittere, men også noe helt spesielt for den som ikke er en erfaren fugletitter.

Utilgjengeligheten er en stor del av sjarmen med Vestfjordene, men husk også at det kan ta litt lenger å kjøre rundt enn det kartet tilsier. Det er også viktig at du planlegger stoppene for å fylle bensin når du kjører rundt på Vestfjordene, for det kan være ganske langt mellom stasjonene.