askja, island

Askja

BESØK MÅNEN PÅ JORDEN OG BAD I «HELVETE»

Før den første månelandingen trente Neil Armstrong og kollegene hans i området rundt krateret Askja. Det sier i grunnen alt du trenger å vite om dette området i de nordre delene av Vatnajökull nasjonalpark, som med sin karrige, surrealistiske natur utgjør et av Islands vakreste områder.

Når du ankommer og har gått de 2,5 kilometerne fra veien og ser utover det safirblå vannet Öskjuvatn i bunnen av krateret, vil du spørre deg selv: Hvordan i all verden er dette blitt til? Svaret er at vulkanen Askja hadde et utbrudd i 1875, og toppen eksploderte, kollapset og dannet Islands nest dypeste vann (220 meter), Öskjuvatn, på bunnen. Dette utbruddet hadde sånn kraft at partikler fra vulkanen faktisk nådde hele det kontinentale Europa!

I nærheten av Öskjuvatn ligger et mye mindre krater, Víti («helvete»), også det fylt av vann. Den surrealistiske opplevelsen av Askja-området når et høydepunkt når du tar en dukkert i dette naturlig oppvarmede, svovelholdige vannet, som holder en temperatur på ca. 22–30 grader. Vær klar over at under dårlige forhold kan veien ned til Víti være litt glatt og er i så fall stengt av sikkerhetsmessige grunner.

OPPDAG ASKJA, DU OGSÅ

Et godt utgangspunkt for den som vil besøke Askja og utforske området, er Drekagil, der det er hytteutleie og toalett, dusj og kjøkken du kan låne. Fra Drekagil er det 8 km bilvei til parkeringen ved Askja. Derfra går det daglig guidede turer opp til Askja i perioden fra midten av juli til midten av august.