lunnefåglar, lunnefågel, island

Fugletitting

VELKOMMEN TIL FUGLETITTERNES PARADIS

Det er absolutt belegg for å kalle Island et paradis for fugletittere. Hit kommer fugletittere i hopetall, dels for de mange sjeldne artene, dels for den blandingen av fugler fra ulike kontinenter man kan se her. Fugler fra Europa, Nord-Amerika og Arktis finner veien til Island, men også fugler fra planetens varmere steder.

Hvilke unike steder må du som fugletitter ikke gå glipp av? Først og fremst Látrabjarg på Vestfjordene, Islands vestligste punkt og verdens største fuglefjell. Mengdene av fugler her lokker ikke bare lidenskapelige fugletittere, men også dem som vil se et fascinerende skue av vinger og nebb.

Klippene på Látrabjarg strekker seg 12 km langs kysten og varierer fra 40 til 400 meter i høyde. Her hekker lundefugl, alke, lomvi, skarv, havhest, måke og krykkje, og kolonien av alkefugler er verdens største.
Den beste tiden å besøke Látrabjarg på er tidlig sommer, men hekketiden foregår fra juni til midten av august. Den beste tiden på døgnet er kvelden, når fuglene vender tilbake til redene sine. Vi legger også til en advarsel: Det er ikke rekkverk langs de majestetiske klippene, så vær forsiktig, særlig når det blåser. Med en god kikkert trenger du tross alt ikke å utfordre skjebnen.

Sjøfugler som for eksempel ærfugl, rødnebbterne, vadefugler og spurver kan du se mange steder på Island. Nettopp lundefuglen er spesielt tallrik på Vestmannaeyjar, en kort båttur ut fra Islands sørkyst. Dette er et sted som er generelt kjent for sin rike sjøfuglbestand.
Andre steder av interesse for fugletittere på Island er Mývatn på Nordlandet, der det hekker flere andefuglarter enn noe annet sted i Europa. I sandområdene på Sydlandet er det en tyvjokoloni som er den største ikke bare i Europa, men i hele verden. I Snæfellsjökull nasjonalpark, en av Islands vestlige punkter, finner du fuglefjellet Búfubjargen litt øst for Malarrif, som er kjent for sitt rakettformede (!) fyrtårn. Hit kommer du på vei 574.

OPPLEV FUGLETITTING PÅ ISLAND, DU OGSÅ

Nedenfor kan du se nærmere på og bestille dagsutflukt for å se lundefuglen. Hvis du vil organisere din egen fugletitting, kommer du langt med tipsene over, en leiebil og en kikkert. Lykke til!

<% totalFilter %> filter applicerade