Reykjavik

Kultur og museer i Reykjavik

Reykjavik har et blomstrende og variert kulturliv, og det er mye som skjer, enten du er ute etter musikk, mote, film, kunst, dans eller litteratur. Reykjavik Arts Festival og Airwaves er to av mange festivaler som holdes hvert år og tiltrekker seg et internasjonalt publikum. For mer informasjon om hva som skjer kan du se  www.visitreykjavik.is/events. De engelskspråklige avisene The Grapevine, What’s on Reykjavik og Reykjavik Magazine har også tips om aktuelle begivenheter.

Musikk
Island har et aktivt musikkliv, og det er mer å oppdage enn Björk og Sigur Rós. Et besøk i platebutikken 12 tónar, der du kan synke ned i en lenestol og høre på plater, anbefales til den som vil utforske. Konserter holdes jevnlig rundt om i byen. Hold utkikk i gratisavisene for å se hva som skjer. Om høsten holdes festivalen Airwaves med både islandske og internasjonale band og DJ-er.
Islands symfoniorkester har ofte internasjonale gjestemusikere, men spiller også islandsk samtidsmusikk. Konsertene holdes som regel i Háskolabio ved universitetet.

Kunst
Den kunstinteresserte kan begi seg til Hafnarhusid og se samlingen av islandske Errós’ tegneserieinspirerte verk. Her holdes også utstillinger av andre islandske og internasjonale samtidskunstnere. Nasjonalmuseet har en stor samling islandsk kunst fra 1800-tallet og fremover. Den islandske landskapsmaleren Kjarval har et eget museum, Kjarvalstadir, som også har andre aktuelle utstillinger og en hyggelig kafé. Museet ligger ved Miklatún, en stor park som er populær om sommeren. Aktuell samtidskunst vises også i Reykjaviks utallige gallerier.

 
Litteratur
Litteraturen har siden de islandske sagaene hatt en viktig plass i den islandske kulturen. På bybiblioteket (Borgarbókasafn) finner du flere islandske forfatteres verk oversatt til svensk. Prøv nobelprisvinneren Halldór Laxness, Nordisk råds litteraturprisvinnere Sjón eller Einar Már Gudmundsson og krimforfatteren Arnaldur Indridasson, hvis romaner også er filmatisert. Rett utenfor Reykjavik kan du besøke Halldór Laxness’ hjem Gljúfrasteinn. En flermedial utstilling presenterer Laxness’ liv og verk, og deretter får du en guidet rundtur i huset, som har en fantastisk utsikt til fjellene og gården der Laxness ble født.

Film
Islendingene er et filmelskende folk, og filmer har ofte premiere her før de kommer til Norge. Den islandske filmindustrien er i vekst, og filmskapere som Baltasar Kormakur og Dagur Kari er representert på internasjonale filmfestivaler. I løpet av høsten arrangeres Reykjavik International Film Festival, som viser en rekke interessante filmer og besøkes av internasjonale filmskapere, skuespillere og journalister.