hallgrimskirkja, reykjavik, island

Vanlige spørsmål om Island og reiser til Island

Vanlige spørsmål om Island og reiser til Island

Hvor ligger Island?

Island ligger i det nordlige Atlanterhavet mellom Nord-Amerika og Europa. Reykjavik ligger omtrent på samme breddegrad som Steinkjer. Nærmest Island ligger Grønland, 290 km fra Islands vestkyst. I sør ligger Skottland nærmest, 800 km unna, og i øst ligger Norge på 970 km avstand.


Hvor mange mennesker bor på Island?

Islands befolkning i 2012 var 301 931 innbyggere.
Islands største by er Reykjavik med over 119 000 innbyggere (2008). Hovedstaden og byene i nærheten, Mosfellsbær, Kópavogur, Garðabær, Seltjarnarnes og Hafnarfjörður utgjør Islands tettest befolkede område med til sammen ca. 199 000 innbyggere. Over 60 % av alle islendinger bor i hovedstadsregionen. Andre store sentre er Akureyri i nord (17 522), Reykjanesbær, 50 km fra Reykjavik (14 208) og Vestmannaeyjar ved sørkysten (4009).


Hvor stort er Islands areal?
Islands areal er 103 000 km2 (jf. Norges areal, som er: 323 787 km²). Av dette er bare 1 % dyrket, 20 % beitemark, 11 % dekket av lava og 12 % av isbreer.


Hva er Islands høyest fjell, største innsjø osv.?

Islands høyeste fjell er Hvannadalshnjúkur på 2119 m.o.h. 
Den største isbreen er Vatnajökull (8300 km2), Europas største isbre. 
Den største innsjøen er Þingvallavatn (83,7 km²). Den mest kjente innsjøen er imidlertid Mývatn, som er kjent for fuglebestanden.  
Den lengste elven, Þjórsá, er 237 km lang.
Den største fossen er Dettifoss på nordre Island (200 000 liter/sekund).


Är Island världens renaste land?

Island utsågs 2010 till världens renaste land. Det skriver tidskriften Forbes på nätet. Sverige kommer fyra. I en undersökning gjord av forskare vid Yale- och Coumbiauniversiteten har 163 länder rankats efter 25 olika miljökriterier som vatten- och luftkvalitet, utsläpp och växthusgaser och hur miljön påverkar invånarnas hälsa. Den högsta poäng som de amerikanska forskarna kunde dela ut var 100 – Island fick 93,5. På 11 av de 25 punkterna fick Island full pott. 
http://www.epi.yale.edu/


Pass og visum

Vennligst vær oppmerksom på at alle passasjerer til Island må ha med et gyldig pass på reisen. Passet må være gyldig i seks måneder fra hjemreisedatoen. Hver enkelt passasjer er selv ansvarlig for å fremskaffe alle nødvendige reisedokumenter.. Hvis du har en annen nasjonalitet eller statsborgerskap som ikke er nordisk, må du selv sjekke med den Islandske ambassaden om du behøver pass eller visum.


Valuta og veksling

Valuta kan med fordel veksles på Island. Det er ikke så vanlig med vekslingskontorer, isteden veksler man direkte i banken. På flyplassen er det to banker, en like før passkontrollen i tredje etasje og en etter bagasjeutleveringen. Disse bankene er alltid åpne i forbindelse med ankommende fly. Det er også mulig å ta ut kontanter i minibankene som finnes på Island. De vanligste kredittkortene kan benyttes på Island. Vær oppmerksom på at American Express ikke forekommer i større utstrekning.


Hvordan er været på Island?

Island har et mildt klima takket være Golfstrømmen. Dere kommer mest sannsynlig til å oppleve varierende vær under deres opphold på Island og været skifter fort. Islendingene pleier å si "Liker du ikke været, så bare vent 15 minutter".

 Gjennomsnittstemperaturen ligger på litt over 11°C om sommeren. I Norge er den omtrent 15°C. Gjennomsnittstemperaturen i den kjøligste perioden jan– feb ligger på omtrent 0°C.

  Januar Februar Mars April Mai Juni Juli August September Oktober November Desember
Temp (°C) -0,4 0,1 0,9 2,9 6,5 9,4 11,1 10,6 7,9 4,6 1,7 0,2

Nedbør (mm)

99 97 99 75 60 67 66 83 86 115 97 100

Hvordan skal jeg kle meg?

Høst, vinter og vår bør du ta med deg lette fleece-/ ullplagg, en genser eller kofte, vind- og regntøy samt kraftige sko. Om du skal tilbringe tid i Reykjavik kan det være bra å ha med litt finere klær til middager og utforsking av nattelivet. Islendingene er motebevisste og kler seg ofte med stil.

Husk å ta med badetøy! En populær fornøyelse både blant turister og islendingene er å bade i de varme kildene og badehusene som finns på Island. Gå ikke glipp av sjansen til å oppleve dette!


Hvordan er maten på Island?

Maten er av verdensklasse med friske råvarer som holder en høy standard. Spesielt fisk og lam er populære retter som man ikke burde gå glipp av. Det er ofte mulig å velge vegetarisk og laktosefri mat, men det er ikke så vanlig.


 Hvordan fungerer det med internet på Island?

Internet er utbrett på Island og finnes tilgjengelig på de fleste hotell. På mange offentlige plasser, f.eks. kafeer, finnes tilgang til trådløst internett.


 Hvordan fungerer det med telefoni på Island?

Det finns tre GSM-operatører på Island. GSM- nettet dekker Reykjavik området og de sydøstre delene av øya, så vel som samfunn med mer enn 200 innbyggere. Islandsk kontantkort for GSM-operatører kan for eksempel kjøpes på bensinstasjoner i hele landet. Telefon finnes på hotellet, mens telefonkiosker er uvanlig. Landskoden til Island er +354.


Hvordan fungerer det med elektronisk utstyr?

220 volt med kontakter akkurat som i Norge.


Hvor lang tid tar det fra Keflavik flyplass til Reykjavik?

Keflavik internasjonale flyplass ligger 48 km fra Reykjavik. Det går busstransfer til Reykjavik i forbindelse med hver ankomst og avgang. Reisen mellom Keflavik og Reykjavik tar cirka 45-50 minutter. Ved noen ankomster/avganger er det mulighet for å velge en transfer som går via det berømte badet Den blå Lagune (tid 2,5-3 timer, inklusiv bad).


Tax-free og Duty-free

Pass gjerne på å handle tax-free ved ankomst til Island. Du kan ta med deg 1 liter sprit, 1 liter vin, samt 200 sigaretter eller 250 g av annen type tobakk. Samme kvoter gjelder ved innreise til Norge fra Island. Vær dog oppmerksom på at det ikke er tillatt å innføre snus til Island.

Reisende som handler for mer en 6000 ISK i samme butikk på Island, kan ved utreise få tilbakebetalt moms på produktene (inntil 15 % av kjøpesummen). Be om en tax-free kvittering når du handler, som du viser frem sammen med uåpnet pakning på flyplassen, der du får tilbakebetalt momsen.


Hvordan er åpningstidene på Island?

Butikker: man-fre kl. 10.00 - 18.00, lør kl. 10.00-14.00. Kjøpesentre er åpent lengre på lørdager og søndager. Om sommeren holder en del butikker stengt på lørdager.
Matbutikker: De fleste matbutikker har åpent man-fre kl. 10.00-18.30, lør kl. 10.00-18.00, søn kl. 11.00-17.00. Det finns også matbutikker/dagligvare som har nattåpent i Reykjavik. 
Banker: man-fre kl. 10.00-16.00. 
Restauranter, kafeer, barer: som regel åpent mellom kl. 10.00-01.00 hele uken.
Nattklubber: ukedager åpent til kl. 01.00 og helger åpent til kl. 05.00.