dettifoss, island

Islands Natur

Naturen på Island

Den islandske naturen er variert og eksotisk, og i naturen ser du sporene etter hvordan naturelementene har formet Island ved vulkanutbrudd, jordskjelv og erosjon. Et av de mest karakteristiske og spennende innslagene i det islandske landskapet er isbreene. Den største er Vatnajökull, med et areal på 8400 kvadratkilometer og en tykkelse på opptil 1000 meter. Over elleve prosent av landet er dekket av storslåtte isbreer. Breene kalver ofte i tunger ned mot lavlandet. Noen ganger har breer som har trukket seg tilbake, etterlatt seg dype bresjøer der isberg kalvet fra breen blir liggende og flyte. Det er et imponerende syn å se fargespillet mellom den lyseblå fargen i sprekkene, den hvite flaten og rester av vulkanaske som danner fantasifulle mønstre i isen.

Den midtatlantiske ryggen, som danner grensen mellom den eurasiske og den amerikanske kontinentalplaten, går tvers gjennom Island og utgjør Islands vulkanske sone, som dekker en fjerdedel av landets areal. Den strekker seg som et belte over landet fra Vestmannaeyjar og Reykjanes i sør, gjennom landet og over Myvatnområdet i nord. Når kontinentalplatene beveger seg og langsomt siger fra hverandre, oppstår det sprekker i jordskorpen der lavamasser fra jordens indre trenger opp til overflaten. Siden Island ble bebodd for drøyt 1100 år siden, regner man med at det har oppstått rundt 250 vulkanutbrudd på 50 forskjellige steder, det vil si et utbrudd hvert femte år i gjennomsnitt.

Varme kilder og geotermisk energi går hånd i hånd med vulkanaktivitet. I den vulkanske sonen er det 14 såkalte høytemperaturområder med kokende vannkilder, svovelkilder og gjørmehull. Noen av de varme kildene spruter vann. Den mest berømte er Geysir, som har lånt navnet sitt til alle lignende kilder i verden. Geysir kan sprute en vannstråle opp til en høyde på 60–70 meter, men den har ikke vært aktiv de siste årene. En annen kilde, Strokkur, har regelmessige utbrudd ca. hvert femte minutt. På noen steder i landet, f.eks. Landmannalaugar og ved Hveravellir på høylandet, er det varme kilder der du kan bade i friluft. Overalt på Island finner du dessuten utendørsbasseng med varmt kildevann.

Imponerende fosser setter også sitt preg på det uberørte landskapet; de mest kjente er Gullfoss, Skógafoss og Dettifoss, som er størst i Europa. Av innsjøene på Island er Thingvallavatn den største, med et areal på 83 kvadratkilometer. Den særegne floraen og faunaen som trives så godt i Islands relativt milde klima, er et vakkert karaktertrekk ved det enestående og spennende landet. Langs kysten finner du for eksempel et stort antall fugler og lekne hvaler.