kirkjufell, kirkjufellfoss, island

Vestre Island

Vestre Island

Vestre Island har en usedvanlig mangfoldig natur. Her ble landet formet og deformert i løpet av en lang tidsperiode, helt fra da Island ble «skapt» for ca. 15–16 millioner år siden til landet ble bosatt. Samtidig med bosetningen begynte den vulkanske aktiviteten å avta i dette området.

Islands eldste fjell ligger i nærheten av Kögur i de tilgrensende Vestfjordene, mens det yngste fjellet ligger innerst i Borgarfjord på vestre Island. Her finnes nærmest alle typer vulkaner, og den geotermiske varmen viser seg i ulike former, i alt fra forfriskende naturkilder til Europas største varme kilde etter vannmengde, Deildartunguhver (180 l/sek, 97 °C).

Spor etter vulkansk aktivitet er svært synlig på Snæfellsnes, der den vakre og sagnomsuste stratovulkanen Snæfellsjökull reiser seg mot himmelen lengst ute på halvøya. Det er ikke rart at det er en nasjonalpark her, og innbyggerne har fulgt opp ved å gjøre Snæfellsnes til et bærekraftig samfunn med hovedfokus på turistnæringen.

De kreftene som stadig eroderer jorden har satt sitt preg på naturen, akkurat som den vulkanske aktiviteten. Det er først og fremst skred fra isbreer, som flytter seg fra de sentrale delene av landet og ut mot kontinentalsokkelen. Resultatet av dette er tydelig, bl.a. i Breiðarfjörður med de utallige øyene, og Vestfjordene, som er gjennomskåret av fjorder og daler, der hvite elver stuper utfor dalmunningene.

Men det er ikke bare landskapet som lokker. Den biologiske verden, og da først og fremst fugleriket, er ytterst frodig og mangfoldig. Breiðarfjörður er fugletitternes paradis, og det er der man har størst sjanse for å se havørnen, kongen av islandske fugler. I Vestfjordene finnes de tre største fuglefjellene i Europa, det største er Látrabjarg. 

Vestlandet og Breiðarfjord ble umiddelbart tett bebygde under bosetningstiden, mye på grunn av den fruktbare og frodige jorden. Her utspilte også mange av de berømte islandssagaene seg, noe vestlendingene husker på mange forskjellige måter, bl.a. i Reykholt, Snorre Sturlassons gård, Borgarnes, og på gården Eiriksstadir, Eirik Raudes og Tjodhilds hjem, der Leif Eiriksson skal ha blitt født. 

I de senere årene har bebyggelsen i Borgarfjörður blomstret, bl.a. rundt de to universitetsbyene som er kommet til. På Bifröst ligger det en handelshøyskole, og på Hvanneyri ligger det et landbruksuniversitet.