godafoss, island

Nordlige Island

Nordlige Island

Nordlige Island er en enestående verden i seg selv, med dramatiske kontraster og variasjoner.

I områdets vestre del har de vulkanske kreftene gjort sitt, og etter at isbreene forsvant fra området, har elvene formet landskapet med myke linjer. Mange av landets mest kjente fiskeelver bukter seg her mot havet.

På hver side av Eyjafjörður rager store, gamle fjellkjeder, gjennomskåret av daler. Ved disse er det kommet til nytt terreng, men ikke i nord. Der sliter havets bølger tålmodig for å skape store steinblokker. Dette er et ideelt område for fjellturer, og på disse områdene er solnedgangen rundt sommersolverv uforlignelig, når solen bare såvidt berører horisonten før den stiger opp igjen. Det er ikke til å unngå å se at andre krefter blir synlige jo lengre østover man kommer. Ferske lavafelt, kløfter og sprekker vitner om et land som stadig formes. Det er ikke mer enn to tiår siden «djevelen» (som det ofte heter når vulkaner rører på seg) ga seg til kjenne på Krafla-området. Også her finnes det store krefter. Ásbyrgi og isbrekløften Jökulsár á Fjöllum vitner om enorme elveflommer som bryter ned jorden og alt på sin vei på bare noen øyeblikk, og gir oss et glimt av innsiden av fjellet. Dette naturvidunderet er fredet som nasjonalpark, og herfra er det kort vei til en annen makeløs naturperle: Mývatn med omegn, der et fantastisk fugleliv og en enestående natur går hånd i hånd.

Der landet ligger noe lavere, har det vært bebyggelse i flere århundrer, og folk der har livnært seg på det jorden og havet gir. I de senere årene har de områdene som en gang i tiden var mest avhengig av fiske, men lå utenfor allfarvei, måttet vike for økte krav på moderne bekvemmeligheter og livskvalitet. Dette gjelder bl.a. området øst for Eyjarfjörður og store deler av Melrakkarslétta og Langanes. Stadig flere turister kommer hit for å oppleve den dype roen og freden som råder her, og for å se den unike naturen.

Historie, forskjellige boformer og naturens gaver markerer oppbyggingen av turistnæringen. Mange islandssagaer har utspilt seg her i Húnavatnssýsla og Skagafjörður, og ved kysten svømmer seler som man lett kan komme i kontakt med. Ute ved Eyjarfjörður og Skjálfandi går det hvalstim, og på Húsavík er det åpnet et hvalmuseum. På Siglufjörður minnes man landets rikeste tid, sildefisket på begynnelsen av 1900-tallet.

Hesten har lenge vært en av landets viktigste innbyggere, og ikke noe annet sted er den så hedret som i Skagafjörður. Over hele nordlandet går det både korte og lengre hesteturer man kan bli med på. Landskapet i Skagafjörður skaper mange muligheter for rafting, og på Hofsós hedres amerikafarerne på 1800-tallet med emigrantmuseet Vesturfarasetrið.

Utdannings- og kulturbyen Akureyri i Eyjarfjörður er nordlige Islands hovedstad og Islands andre by. Om sommeren er det et stort utvalg kulturarrangementer og annen underholdning i Akureyri.