Kundeservice, hverdager 8-17:  22 41 69 10
Din handlekurv

Hjem
Pakkereiser
Hotell
Leiebil
Utflukter
Firmaturer og Gruppereiser
Om Island
Om Vulkanreiser
Startside for Om Island
Island som reisemål
Planlegg reisen til Island
Reykjavík som reisemål
Planlegg reisen til Reykjavik
Video Island
Kundeservice
» Beste pris?
» Bestilling og betaling
» FAQ - Vanlige spørsmål
» Trygghet og reisegaranti
» Reisevilkår
» Avbestillingsforsikring
» Spørsmål om Island
Kontakt oss
Vi hjelper deg med å bestille og planlegge din islandsreise. Du er alltid velkommen til å kontakte oss!
Vil du at vi
skal kontakte deg?
Navn:
E-post:
Telefonnummer:
Beskjed:

Send


Om Island

På Island finner du en skiftende, dramatisk og urørt natur med isbreer, varme kilder og mektige fossefall, som gjør reisen til en unik opplevelse med minner for livet.

Island er kontrastenes land og det er mange måter å oppdage det på. Den eksotiske naturen tilbyr mange muligheter til både avkobling og spennende aktiviteter. Bade i varme kilder, oppleve Island fra hesteryggen på den kraftfulle islandshesten eller finne din egen måte å utforske landet og dets severdigheter med bil.

Hovedstaden Reykjavík bobler av energi og her finnes en rik og spennende blanding av bra restauranter, shopping og kulturevenement. Utelivet er omtalt - det virker som om natten aldri slutter i Reykjavík og det finnes mengder av alternativer for fornøyelseslystne besøkere. 

Historie
Leifur Eriksson framför Hallgrimskyrka
Historie
Det islandske folket stammer opprinnelig fra Skandinavia, men har også sterke keltiske innslag i sin herkomst.

Etter den første bebyggelsen år 874 ble landet fort bebygd i alle landsdeler. År 930 ble det for første gang kalt inn til "Allting" ved Thingvellir, for å samordne lover og bestemmelser i det nye landet. På den måten var Island fra begynnelsen av en bonderepublikk og et "klasseløst samfunn" i den betydning at her eksisterte ingen overhøyhet i form av konge eller adel.
På 1100- og 1200-tallet ble de berømte sagaene skrevet og dermed ble den rike litteraturarven grunnlagt som islendingene forvalter den dag i dag.

På 1300-tallet ble landet underlagt utenlandsk styre og de følgende århundrene frem til 1800-tallet led islendingene av sult, pest, store vulkanutbrudd og utenlandske handelsmonopoler.

Frem til midten av 1900-tallet var Island et relativt fattig land hvor jordbruk og fiske var de viktigste næringene. Under andre verdenskrig var Island okkupert av brittiske og amerikanske tropper. Landet ble selvstendig 1944 og deretter har landets relative isolering blitt brutt med en oppgang i økonomi og næringsliv som et resultat.
Språk og Kultur
Språk

Island ble kolonisert av norske vikinger år 874. Selv om moderne islandsk har gjennomgått forandringer i uttale og ordforråd, snakker islendingene fortsatt hovedsakelig vikingenes opprinnelige språk, som et resultat av landets geografiske isolering.

For å bevare språkets mangfold er man meget restriktiv med å ta inn låneord i det islandske språket. I stedet dannes nye ord som beskriver moderne foreteelser gjennom sammenskrivninger av eldre ord. For eksempel "Tövla" som betyr datamaskin og består av ordene "tala" (tall eller siffer) og "völva" (spådame).
Island er også alene om å opprettholde en annen nasjonal tradisjon, nemlig å bruke farens navn istedenfor etternavn. En islendings fornavn etterfølges av hans eller hennes fars fornavn med tillegget –son eller dottir. Familiemedlemmer kan derfor ha mange forskjellige etternavn, noe som av og til forvirrer utlendinger som ikke er vant til skikken.

Kultur

Litteraturen og kunsten har blomstret og utviklet seg på Island siden den første bebyggelsen og er i hver eneste islendings hjerte.
Rundt om i landet finner du mange interessante museer med lokale og historiske utstillinger.
I Reykjavík blomstrer kulturlivet og her finnes musikkscener, teater, opera og gallerier med klassisk og moderne kunst.

Les mer

Politikk og Økonomi
Politikk og Økonomi
Amerikansk og europeisk innflytelse møtes midt i Atlanterhavet, og for islendinger finnes ingen grenser når det gjelder innovasjon og inspirasjon. Ren, naturlig energi, hardt arbeid og et samfunn som er preget av optimisme overfor framtiden har bidratt til den ekspansive økonomien de siste 50 årene, og du føler den globale pulsen som fører landet inn i framtiden.

I dag lever islendingene i et samfunn med en levestandard som er en av de høyeste i verden, samtidig som man har tatt vare på de mektige naturkreftene landet besitter. For eksempel utnyttes jordvarmen til oppvarming av husholdning og veksthusdyrking, vannkraften brukes til energikrevende industrier og fisken fra de ennå uskadde fiskebankene er en etterspurt eksportvare. Turismen er en annen viktig næringsgren og økonomien er serviceorientert.

Landet ledes av Alltinget (parlamentet) og de 63 representantene velges hvert fjerde år.
Geografi og Natur
Geografi og Natur

Den islandske naturen er variert og eksotisk, og i naturen ser du sporene etter hvordan naturkreftene har formet Island gjennom vulkanutbrudd, jordskjelv og erosjon.

Isbreer
Et av de mest karakteristiske og spennende innslagene i det islandske landskapet er isbreene, jøkulene. Den største av dem er Vatnajökull, med et areal på 8 400 kvadratkilometer og opp mot 1 000 meters tykkelse på isen. Over elleve prosent av landet er dekket av storslagne isbreer. Isbreene kalver ofte i tunger ned mot lavlandet. Av og til har den retirerende ismassen etterlatt seg dype laguner hvor isfjell, som har kalvet fra isbreen, flyter omkring. Det er et imponerende syn å se fargespillet mellom sprekkenes klarblå tone, den hvite overflaten og rester av vulkanaske som danner fantasifulle mønster i isen. Fra isbreene fører flere store elver med seg grus og slam som lager store sletter på sin vei mot havet, spesielt på søndre Island.


Geotermisk energi, geysirer og varme kilder
Den midtatlantiske ryggen, som utgjør grensen mellom den eurasiske og amerikanske kontinentalplaten, går tvers gjennom Island og er Islands aktive vulkanske sone som omfatter en fjerdedel av landets overflate. Den strekker seg som et belte over landet fra Vestmannaøyene og Reykjanes i sør, gjennom landet og over Myvatnområdet i nord. Ettersom kontinentalplatene rører seg og sakte er på vei fra hverandre, oppstår det sprekker i jordskorpen der lavamasser fra jordens indre trenger opp til overflaten. Fra Island ble bebygd for drøyt 1 100 år siden regner man med at omkring 250 vulkanutbrudd har funnet sted på cirka 50 forskjellige steder, det vil si i gjennomsnitt et utbrudd hvert femte år.

Varme kilder og geotermisk energi går hånd i hånd med vulkanaktivitet. I den vulkanske sonen er det 14 såkalte høytemperaturområder med kokende vannkilder, svovelkilder og leirgryter. Noen av de varme kildene spruter vann. Den mest berømte av dem er Geysir som har lånt ut sitt navn til alle lignende kilder i verden. Geysir kan sprute opp en vannstråle til en høyde av 60-70 meter, men har vært inaktiv de seneste årene. En annen kilde, Strokkur, har regelmessige utbrudd cirka hvert 5. minutt. På noen steder i landet, f.eks. i Landmannalaugar og ved Hveravellir på høylandet er det varme kilder hvor du kan bade under åpen himmel. Overalt på Island finner du dessuten utendørs bassenger med varmt kildevann.

Fossefall og innsjøer
Mektige fossefall setter også sitt preg på det jomfruelige landskapet; de mest kjente er Gullfoss, Skógafoss og Dettifoss, som er størst i Europa. Blant innsjøer på Island er Thingvallavatn den største, med et areal på 83 kvadratkilometer.

Flora og fauna
Den spesielle floraen og faunaen som trives bra i Islands relativt milde klima er et vakkert karaktertrekk for det enestående og spennende landet. Langs med kystene finner du for eksempel en mengde fugler og lekende hvaler.

Klimaet
Klimaet

Til tross for den nordlige breddegraden har Island et mildt klima. Sommeren er overraskende varm, og takk være golfstrømmen blir vinteren ikke så kald som man kan tro.

Om sommeren er gjennomsnittstemperaturen 12-13 °C, men ofte stiger temperaturen til over 20 °C i innlandet. Dagene er lange og framfor alt i juni måned går solen i stort sett aldri ned. I januar er vintertemperaturen i gjennomsnitt -1 °C.

Landets bevokste deler kjennetegnes av grønn og frodig vegetasjon med gress, dvergbjørk og forskjellige typer mose.

Reykjavik
Reykjavik

I det ekspansive Reykjavík bor 120 000 av Islands ca. 320 000 innbyggere. Kulturlivet har blomstret opp og kommer til uttrykk både i musikk, mote, film, kunst og litteratur.

Kultur
Litteraturen og kunsten har blomstret og utviklet seg på Island siden den første bebyggelsen og finnes i hver eneste islendings hjerte. Rundt om i landet finner du mange interessante museer med lokale og historiske utstillinger.

I Reykjavík blomstrer kulturlivet og her finnes musikkscener, teater, opera og gallerier med klassisk og moderne kunst.

Mat og drikke
Det islandske kjøkkenet har sin opprinnelse i Islands rene natur og kun det beste er godt nok.
Framfor alt i Reykjavík finnes et bredt tilbud av førsteklasses restauranter med lekre internasjonale menyer og islandsk husmannskost.

Aktiviteter
Aktiviteter

Ta en ridetur på den berømte islandshesten eller vær med på hvalsafari, som tiltrekker seg mange besøkere. Andre populære aktiviteter er for eksempel golf, vandring, fiske eller superjeepsafari på en isbre. Vil du slappe av er mulighetene til rekreasjon mange. Her finnes den berømte Blå Lagune som du absolutt ikke skal gå glipp av. Den Blå Lagune er et utendørs bad hvor du bader i vann direkte fra de varme kildene. Vannet holder den varme og innbydende temperaturen 36-39 °C året rundt. Rundt om i landet finner du flere naturlig varme bad og kan også besøke noen av de populære spa-anleggene i Reykjavík.

Severdigheter
Severdigheter

På Island er severdighetene mange og mulighetene til aktiviteter utallige.
Blant severdighetene utmerker seg den Gylne Sirkelen, en klassisk rute som fanger opp mange av naturens underverk som Island er så kjent for. På strekningen finner du Geysirområdet med sine varme kilder og Islands mest aktive geysir, Strokkur. Her er også det majestetiske fossefallet Gullfoss, og den vakre nasjonalparken Thingvellir hvor den islandske historien blir vekket til live.

En annen populær severdighet er området rundt innsjøen Myvatn nord på Island, hvor du finner en frodig landsbygd med en rad spektakulære fenomener. Her opplever du fossefall, størknet lava, kalksteinssøyler, fargerik leire og varme kilder, i tillegg til en karrig villmark side om side med en blomstrende vegetasjon.

Den unike og karakteristiske naturen kan oppleves både på egen hånd med leiebil eller på en komfortabel bussutflukt.

Vulkan Reiser AS startet år 2000 og stiller statlig reisegaranti gjennom Reisegarantifondet.
Om Vulkan Reiser | Min side | Sitekart
© Vulkan Reiser AS - Webmaster: Ulf Nordström